A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Володимирська дитячо-юнацька спортивна школа імені Олексія Зінкевича

ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ БОКСУ

Дата: 01.06.2020 01:04
Кількість переглядів: 1196

На сьогоднішній день не існує точних даних про виникнення кулачного бою як спорту. Що відносяться ще до сорокового століття до нашої ери, єгипетські ієрогліфи зображають воїнів, які ведуть кулачний бій в примітивних рукавичках – шкіряних бинтах. На Вавілонському барельєфі другого тисячоліття до н.е. показаний кулачний бій.

При археологічних розкопках в околицях Багдада знайдено не мало свідоцтв про кулачні бої. Історик схиляються до думки про те, що кулачний бій розповсюдився з Єгипту на острів Кріт і до Греції. Розкопки Міноського лабіринту доводять, що кулачний бій відомий ще до виникнення грецької держави в епоху розквіту Егейськой культури. До наших днів дійшли відомості про те, що кулачний бій був відомий і на Сході, особливо серед іонійців. Перші письмові свідоцтва про кулачний бій в Стародавній Греції дійшли до нас з описів цього виду змагань Гомером.

Це підтверджується тим, що з 23-ої Олімпіади (688 р. до н. е.) він увійшов до програми олімпійських ігор. Літературні пам'ятники, малюнки дають нам досить повні відомості про правила ведення кулачного бою в Стародавній Греції, про методи тренування бійців. Для ведення бою кулаки бійців обмотувалися м'якими ременями з сиром'ятної шкіри, які захищали руки від пошкоджень подібно до сучасних бинтів. Кулачні бійці вели бій у випрямленій стійці. Від них в основному була потрібна швидкість і спритність. Греки складали пари по долоні, а не по вагових категоріях.

Час зустрічі не обмежувався, і вона тривала до того моменту, поки один з супротивників виявлявся не в змозі вести бій далі. Судді (гелланодіки) вибиралися з осіб не молодших 40 років і які повинні були добре знати техніку бою і умови змагань. На всіх малюнках кулачного бою гелланодік зображався з лозою, розгалуженою на кінці, дотиком якої він втручався в дії бійців. Навчання і тренування спортсменів проходили під керівництвом фахівців в особливих школах - палестрах.

Палестра була замкнутою колонадою без даху, усередині якого знаходився зал для вправ. Низ в палестрі був земляним. Навколо цього залу поміщалися невеликі криті кімнати для обмивання, відпочинку, натирання маслом і піском, жертвопринесень і т.п. На тренуваннях бійці захищали голову маскою з навушниками, яка, ймовірно, робилася з м'якої шкіри.

Подібністю сучасного тренувального мішка був корікос, зроблений з овечої шкури, що вивернула руном всередину, і наповнений фініковими кісточками. Підвішувався він на висоті голови і служив бійцям для вправ. Досить поширеною вправою було риття землі. В Стародавньому Римі кулачний бій перетворився на видовище для плебеїв і проводився на аренах амфітеатрів.

Для збільшення руйнівної сили кулака застосовувалися різні способи його озброєння (цести і т. п.). Наскальні малюнки, знайдені на півдні Алжиру, свідчать про існування боксу у народів Африки. Сцени кулачного бою, зображені на стінах гробниць фараонів, підтверджують, що цей вид єдиноборства існував і в Давньому Єгипті.

Вислови Сократа, Платона і Арестотеля про кулачний бій представляють його як естетично красивий вид вправ сміливих і сильних людей. Великий математик Піфагор був прекрасним кулачним бійцем і навіть брав участь в Олімпійських іграх. В середні віки кулачні бої на Заході не входили в систему рицарського виховання, але були поширені серед народу. На Русі в XV-XVII століттях кулачний бій став одним з елементів самобутньої народної системи фізичного виховання, що складалася у той час.

В основному бій був масовим - «стінкою», в якій строго розрізнялися «своя» і «чужа» сторони. Правила руського кулачного бою знайшли віддзеркалення в багатьох прислів'ях і приказках. Прислів'я «Лежачого не б'ють», «Лежачий в бійку не ходить» свідчать про благородство руських бійців в єдиноборстві. Приказка «Не силою б'ються, а вправністю» говорить про бажання бачити в бою не тільки силу, але і спритність. У першій половині XVIII в. у Англії з'явився призовий бокс- поєднання кулачного бою з боротьбою в стійці.

У його основу були покладені самобутні види єдиноборств, що існували тоді в Англії. Змагання проводилися на спеціальних аренах, регулювалися примітивними правилами і були надзвичайно грубі. Кулаки бійців не були захищені. Перші правила боксу розробив в 1743 р. власник цирку Дж. Браутон, щоб запобігти спорам між глядачами. Правила складалися всього з 7 пунктів і мало обмежували хід бою. За цими правилами бій починався з середини рингу, позначеною квадратом із стороною в 1 ярд (91 см) і званою «скретч».

Якщо боксер падав від удару або втрачав рівновагу, секундант, що знаходився на ринзі, повинен був допомогти йому за півхвилини встати і продовжити бій. Боксерові зараховували поразку, якщо він не встигав встати в «скретч» або якщо секундант оголошував його переможеним. Правила Браутона проіснували близько ста років майже без змін. Техніка боксу була мало схожа на сучасну.

Використання елементів боротьби і підніжок додавало бою силовий характер і обмежувало швидкість пересувань по ринзі, оскільки увага боксерів була направлена не тільки на те, щоб захиститися від ударів, але і на те, щоб уникнути захоплень і підніжок. Нові правила, відомі під назвою «Правила лондонського призового рингу», були прийняті в 1838 р.

Вони складалися з 29 пунктів і уточнювали в основному не дії боксерів, а юридичну сторону змагань, що мала велике значення для утримувачів парі. Тренування боксерів значно відрізнялося від сучасного. Воно відображало особливості правил призового боксу і було нераціональним.

Зазвичай тренування починалося місяці за три до змагань і протікало у важкій щоденній роботі, в якій на першому місці стояло виховання витривалості. У тренування входили вправи з різним навантаженням. Руки бійці укріплювали різними складами з оцту, спирту, лимонного соку і евкаліптового масла, щоб шкіра стала грубою і нечутливою.

З розвитком масових видовищ англійський призовий бокс поступився місцем професійному, такому, що цілком перейшов в руки підприємців. Але бокс як видовище, розраховане на витягання доходів, не міг розвиватися на основі старих правил. Грубість бою на голих кулаках не привертала спортсменів, тому в 1867 р. були прийняті нові правила (правила Квінсберрі), що в корені змінили характер боксу і поклали початок його розвитку як виду спорту.

До бою були внесені ряд умовностей. Так, бій був розділений на раунди з перервами між ними, внаслідок чого прискорився темп поєдинку, інтенсивніше стали дії боксерів. Встановлені наперед кількість і тривалість раундів дозволяли боксерам правильно розподіляти свої сили, а в перервах між раундами спортсмени відпочивали, після чого могли діяти енергійніше. Заборона захоплень, що перетворювали бокс на боротьбу, очистила дії боксерів від повільних силових рухів і додала їм велику стрімкість.

Були введені м'які рукавички, що зробили удари безпечнішими, а техніку захисту - різноманітнішою і надійнішою. Це змінило і характер ударів. Якщо раніше боксери завдавали ударів обережно, боячись пошкодити голу руку, а захищатися прагнули від будь-якого дотику, що загрожував стусаном і ударами, то тепер вони отримали можливість розраховувати силу своїх ударів, стали користуватися цілим рядом нового захисту (підставляння під удар долоні, плеча і т. д.).

Введення рукавичок зробило можливим перемогу в зустрічі по очках. Якщо раніше перемагав сильніший і витриваліший боксер, то тепер міг перемагати майстерніший. А з розділом спортсменів по вагових категоріях бокс перестав бути монополією важкоатлетів, тому зросла його популярність. Правила Квінсберрі служать основою для всіх сучасних правил професійного і любительського боксу.

Впродовж цілих століть кулачному бою відводилося велике місце в житті суспільства. У народних оповідях, билинах, піснях, витворах мистецтва зображалися мужність і сила, сміливість і благородство, патріотизм і чесність, проявлені кулачними бійцями під час поєдинків. Ці якості роблять людину цінною для суспільства. Бої проводилися не тільки на голих кулаках, але і із забинтованими кистями (пізніше стали використовувати пристосування для надягання на руки).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень