A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Володимирська дитячо-юнацька спортивна школа імені Олексія Зінкевича

ХАРЧУВАННЯ ДИТИНИ-СПОРТСМЕНА

Дата: 01.06.2020 22:50
Кількість переглядів: 626

Багато батьків, віддаючи дітей у спортивні секції, стикаються з безліччю питань, особливо пов'язаних з харчуванням юних спортсменів: коли годувати, чим годувати, якого режиму дотримуватися. Для дитини, котра займається спортом, їжа — один з важливих запорук успіху. Їжа-той самий будівельний матеріал, який сприяє росту організму. І чим якісніше їжа, тим здоровіше дитина.

Зрозуміло, що під час сильного фізичного навантаження організму потрібно більше енергії. І тому їжа повинна бути калорійною. Тобто її основне призначення — нагодувати м'язи і не дати організму виснажитися і навіть підвищити його витривалість. Крім цього, необхідно дотримуватися режиму харчування. Отже, як нагодувати м'язи дитини, котра займається спортом? По-перше, потрібно з'ясувати, що ж є головним джерелом м'язової енергії. Це вуглеводи: звичайний цукор, глюкоза, фруктоза, що міститься у фруктах і ягодах, крохмаль. Крохмалем багаті крупи, хліб, картопля, горіхи. Працездатність юних спортсменів залежить від запасів вуглеводів в організмі, що витрачаються протягом 3-4 годин інтенсивної тренування. Тому фахівці рекомендують періодично заповнювати енергетичні витрати цукрами, які легко розчиняються у воді і швидко всмоктуються у кишечнику. Але це не означає, що дитині потрібно давати рафінований цукор, який, до речі, погано засвоюється печінкою, найкраще юного спортсмена годувати медом і фруктами. Ще одним важливим джерелом енергії є білок тваринного походження. У меню дитини має бути присутньою достатня кількість м'яса, яєць, риби і, звичайно, молока і молочних продуктів. Добову потребу організму необхідно відшкодовувати і за рахунок рослинного білка (крупи, бобові, хлібобулочні зернові вироби). Особливо корисна вівсянка, яку добре давати дітям перед тренуваннями на сніданок. Дуже важливо враховувати потребу організму дитини-спортсмена в рідині. Адже під час тренувань діти рясно потіють. Тому недолік води в організмі потрібно неодмінно відшкодовувати за рахунок фруктових соків і мінеральних вод. В обмінних процесах в м'язах беруть участь і мінеральні солі (нестача кальцію може призвести до судом у литкових м'язах), і вітаміни, і фосфор, і залізо, і магній. Наприклад, фосфор вважається конденсатором енергії в організмі, і тому у спортсменів потреба в ньому збільшується в 2 рази. Для цього потрібно годувати дитину сиром, яйцями, рибою, м'ясом. Залізо сприяє утворенню гемоглобіну, що доставляє кисень до тканин організму. Тому меню дитини має бути багато залізовмісними продуктами: печінка, зелений лук, яблукаки. Говорячи про раціон харчування дитини-спортсмена, потрібно зазначити, що режим харчування теж має деякі особливості. Фахівці рекомендують збільшити кількість прийомів їжі до 5-6 разів (проміжок між прийомами їжі — всього 5 годин) і одночасно зменшити об'єм їжі, так як надмірна їжа шкодить здоров'ю дитини-спортсмена. Чому? При вживанні великої кількості їжі за один раз кров приливає до шлунку, тобто сили організму зосереджуються на травленні їжі, а значить, погіршується кровообіг в м'язах (вони не забезпечуються киснем і живильними речовинами). До того ж під час тренування при великих навантаженнях знижується виділення травних соків, їжа перетравлюється повільніше.

Отже, висновок: перед тренуванням багатий приймання їжі протипоказаний, за 1,5 години до тренування дозволяється легкий перекус: чай з медом, кефір, йогурт, какао, печиво, нежирна і легка кашка (пару ложок). Рясна їжа може викликати нудоту й навіть блювоту. Звичайно, складно розбудити дитину за 2 години до ранкового тренування, тільки для того, щоб він поїв. Жодна дитина на це не погодиться … Але не можна допускати, щоб він пішов на тренування голодним. Організм може просто не витримати фізичного навантаження. Тому хоча б за годину до тренування потрібно нагодувати юного спортсмена. Потрібно враховувати також, що після занять можна їсти не раніше, ніж через 20 хв, все з тієї ж причини (низький вміст травних соків і повільне перетравлення їжі). Заняття спортом — це велике навантаження для організму дитини, тому при виборі харчування батькам потрібно розташовувати деякими знаннями, щоб допомогти і, головне, не нашкодити своєму малюкові. А для цього потрібно не тільки читати відповідну літературу, а й радитися з фахівцями з харчування юних спортсменів.

Як скласти план харчування



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень